Intro
Acest post e despre natura umană și deciziile pe care suntem forțați să le luăm din cauza conformării. Cum suntem manipulați, la fiecare pas și peste tot. Pentru a înțelege în ansamblu mesajul, e nevoie de atenție sporită, căci fiecare parte a articolului este importantă. Dacă nu puteți oferi atenție sporită din anumite motive (lene, oboseală, lipsă de interes) - treceți pe-alături căci pe lângă careva curiozități n-o să aflați nimic, și eu nu doresc să fiu cauza timpului pierdut în zădar.Care-i baza acestui articol?
Observări personale care-mi aparțin mie, dar și unor savanți. Unde e vorba de știință o să încerc să specific cum de găsit ceva surse.Pentru ce să citești?
Cunoașterea acestei naturi ale sale, poate ajuta în luarea deciziilor corecte, și nu cele care se conformă cu "normele".Deci...
Ce înseamnă "a se conforma" în contextul acestui articol? Aceasta înseamnă a lua o decizie sau o atitudine în baza următoarelor criterii:- Prietenii mei au luat aceeași decizie/atitudine
- Familia a luat această atitudine sau consideră că decizia aceasta este corectă
- Societatea dictează ce e corect și ce nu
Câteva exemple:
În fiecare zi ne conformăm cu moda. Toamna când vremea se răcește brusc, sau primăvara când se încălzește, poți lua decizia să te îmbraci altfel, să iai sau să nu iai scurta de ex. Dar ieși afară și vezi lumea în cojoace primăvara sau în tricouri toamna. Vei fi unicul îmbrăcat diferit. Din acest motiv mulți se îmbracă așa cum văd lumea că se îmbracă, deși decizia corectă ar fi de a se îmbrăca în dependență de comfort în condițiile meteo respective.
Când dorim să trecem strada la o intersecție. Semaforul e roșu pentru pietoni, și cineva se apucă să treacă strada. Exemplul lui e urmat încă de cineva la fel de îndrăzneț sau discreierat (depinde cum privești). Iar când mai mulți o fac, toți pietonii se conformă deciziei colective de a traversa strada neregulamentar, cu risc sporit pentru viață și sănătate.
La o petrecere cu ospăț, invitații de regulă stau cuminți la masă, și mulți nici nu se apucă să mănânce, conformându-se deciziei tuturor de a aștepta. E suficient vreo 10% să înceapă să mănânce, și toți se apucă să facă același lucru. La fel și cu dansul. Din cauza asta la nuntă ori se angajează profesioniști care impun un nou standard de comportament (anume de a dansa) ca restul să se conforme, ori vorniceii cunosc că aceasta e responsabilitatea lor. Fix așa și bocitoarele la înmormântări sunt angajate, inclusiv pentru a fi mai ușor rudelor să se conforme deciziei colective de a-și da frâu liber emoțiilor.
În toate cazurile de mai sus, noi știm care ar fi decizia corectă. Noi știm că trebuie să ne îmbrăcăm ca să ne fie comfortabil, însă ajungem să purtăm haine necomfortabile în condiții meteo nefavorabile. Noi știm că sunt reguli scrise care reglamentează circulația, însă ajungem să le încălcăm în detrimentul tuturor participanților la circulație. Noi știm că dacă ne e foame și stăm la masă, trebuie să mâncăm, dacă vrem să plângem - plângem, dacă vrem să chiuim - chiuim, evident toate în circumstanțele potrivite. Însă oricum decizia noastră de fapt nu e a noastră, ci e dictată de cei din jurul nostru.
De ce?
Căutând informație despre comportamentul social uman, studiat de domeniul numit "antropologie", o să aflați că aceasta face parte din comportamentul social. Noi avem un instinct foarte puternic, de a face parte din vreun grup. Suntem niște cameleoni sociali. Ne schimbăm totalmente în dependență de oamenii ce ne înconjoară, deoarece avem această nevoie vitală de a face parte dintr-un grup.
De ce așa? Deoarece în cursul milioanelor de ani, cei fără acest instinct luau decizii obiective, și nu se încadrau atât de bine în societate. Iar omul fără societate este un nimic. Omul fără societate moare de foame în frig. Da, societatea este vitală. Cu cât mai mulți oameni se identifică cu tine, se aseamănă cu tine, cu atât mai multă susținere ai datorită empatiei. Persoanele celea te vor ajuta, deoarece se regăsesc pe ei înșiși în tine, deoarece tu ai fost un cameleon, un fățarnic care a arătat fețe diferite în comunități diferite.
Aceasta de obicei nici nu e o decizie rațională, ci un instinct în noi. Noi citim pe oamenii din jur după ochi și expresia feței, urmărim ce fac ei, și repetăm întocmai. Nu din cauza că vrem, ci din cauza că așa suntem. Ceea ce noi facem aproape niciodată nu e ceva ce trebuie să facem, ci ceva ce am văzut că fac toți cei din jur.
Vreți să vă priviți dintr-o parte?
Descriu acest experiment:
5 maimuțe au fost plasate într-o cușcă, iar sus a fost agățată o banană, spre care se putea de urcat pe scară. În momentul în care vreo maimuță începe să urce pe scară, toate maimuțele sunt stropite cu apă rece ca ghiața.
Deci o maimuță urcă, toate sunt stropite. A doua urcă - toate sunt stropite, ș.a.m.d. Ele au învățat că nu se poate de urcat.
Savantul a schimbat una din maimuțe pe alta, care idee n-are despre ce a fost anterior. Nimeni din cele 4 nu mai urcau căci cunoșteau despre apă. Iar când maimuța nouă a încercat să urce, celelalte 4 au împiedicat-o și au bătut-o, transmițând mesajul că nu se poate de urcat. A fost o decizie rațională din partea celor 4 maimuțe de a face asta, căci sunt informate despre consecințe.
Apoi pe rând au fost schimbate toate maimuțele. La urmă fiind total 5 maimuțe, din care nici una idee n-avea de apa rece, dar oricum, când maimuța nouă încerca să ia banana - celelalte 4 o băteau. De ce și pentru ce? Deoarece așa trebu.
Voi sunteți aceleași maimuțe în acest comportament. Nu credeți? Priviți alt experiment, cu copii, unde judecata rațională este supresată de către instinctul de a repeta și de a face totul exact cum cei din jur, pentru a se încadra cât mai bine în societate studiindu-i și replicând comportamentul.
În experiment s-a dat o cutie neagră cu ceva bun înăuntru. Cimpazeii și copiii au primit instrucțiuni cum să ajungă la bunătate. Ambii au repetat. Splendid.
A doua parte a experimentului - lor li s-a dat o cutie de aceeași formă și construcție, doar că transparentă. Cimpazeii au văzut unde e bunătatea și au luat-o imediat (decizie rațională). Copiii însă au întreprins același ritual fără de sens, deoarece repetă, deoarece așa trebuie, deoarece așa fac toți și ei n-o să facă ceva diferit.
Non-conformiștii
Nu, ei tot sunt conformiști. Ei se conformă unui alt colectiv, care a hotărât să nu se conforme regulilor și normelor oamenilor obișnuiți, deoarece ei vor să facă parte dintr-un colectiv "deosebit". În rezultat de fapt se primește ceva și mai aiurea. Conformiștii (oamenii obișnuiți) au cizelat obiceiurile și practicile deja, acestea devenind deseori chiar folositoare. De ex. nu vezi pe nimeni cu scurtă dar afară-i frig? Probabil a venit un nor și a bătut un vânt, iar peste jumate de oră iarăși o să fie cuptor. Oamenii din jur cunosc asta, iar tu nu, și dacă te conformezi - câștigi în acest caz. Cum nu dai, conformismul e un mecanism care a dezvoltat societatea, prin greșeli și erori eliminând influența societăților slabe, și fixând influența societăților cu reguli mai eficiente.
Și ce?
Cunoscând despre acest aspect al caracterului nostru social, putem acționa mai informat în viață. Ne conformăm deoarece așa a fost bine, deoarece așa am devenit cea mai influentă specie de pe glob. Dar, de fiecare dată trebuie să ne amintim despre cine suntem și de ce facem chestiile pe care le facem, și să ne întrebăm "dar este vreun sens?", ca să nu fim acele 4 maimuțe care o bat pe a cincea fără de sens.
Și țineți minte, că asta se referă nu atât la decizii, cât la atitudini. Fiind adolescenți, de câte ori "ne plăcea" și asta coincidea cu ce le place majorității. Însăși faptul că muzica e despărțită pe generații este un efect al conformismului. Adolescenții vor un grup al lor, care se conformă regulilor proprii, iar generațiile mai în vârstă se regăsesc în oamenii care ascultă altfel de muzică.
Dați-vă seama ce faceți pentru a vă conforma, și ce faceți din cauza că e corect.
Dați-vă seama ce credeți voi, și ce cred cei din jur în locul vostru.
Decideți singuri din ce va avea mai mult de câștigat atât viața voastră, cât și viața celor din jur. Nu ignorați faptul că esența noastră de animal social permanent dorește să ne înșele, să ne facă să credem că deciziile noastre sunt raționale, obiective și bine gândite, când de fapt nu e nimic altceva decât o repetare. Astfel mai rar veți repeta prostii (mă refer la fumat de ex, care e un viciu născut prin conformare).
Și să mă ierte toți pe care i-am atins cumva în acest articol. Nu am vorbit de rău despre voi deloc, și nici n-am vrut. Eu doar am documentat acest aspect al psihologiei. Totuși o să mai fac încă un pas:
Religia. Totuși mi se pare că religia este întruchiparea cea mai complexă a conformismului. Ca să înțelegeți de ce zic asta, vă dau câteva întrebări. De ce religiile au hotar? De ce un copil născut într-o familie de musulmani va fi practic sigur musulman, iar un copil născut într-o familie de creștin va fi aproape sigur creștin? De ce obiceiurile și regulile descrise de un rezultat al conformismului absolut ar trebui să aibă superioritate asupra regulilor dictate de rațiune?
Dar eu ce-s, cu stea-n frunte?
Eu sunt om, și deseori am observat la mine același comportament pe care l-am descris aici. Doar că eu sunt conștient de existența lui, și mă strădui să mă distanțez de el. Criticând natura umană m-am criticat și pe mine. Însă e critică constructivă, care ar trebui să ajute la eliminarea multor vicii.
Follow-up-uri:
Tema dată e o introducere într-un mod de gândire obiectiv, care ajută să iai concluzii corecte în diverse situații. Sper aceasta să vă ajute să judecați mai bine în întrebări ce țin de bunăstarea materială, sănătate, și atitudinea față de sine.
- Majoritatea înșelătoare (în proces)
- Autoritate nu înseamnă dreptate (în proces)
- Ignoranța nu justifică procesul (în proces)
- Persoana versus gândurile ei (în proces)
Urmăriți dacă sunteți intrigați, și curând vor apărea și articolele respective, derivate în sens din clasificarea "argumentum ad ...".